Rokers raken etmaal geen sigaret aan op ‘World No Tobacco Day’

Mei 2013, Maussen Communications & Public Relations|PR Bureau Amsterdam
Op 31 mei a.s. is het ‘World No Tobacco Day’. Sinds 1987 vraagt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) op deze dag aandacht voor de negatieve gezondheidseffecten van tabak en stimuleert zij rokers om 24 uur lang geen tabak te gebruiken. Rokers die blijvend van de sigaret af willen, kunnen steun zoeken bij ‘Ex-rokers zijn niet te stoppen’, een succesvol initiatief van de Europese Commissie (EC) dat 37 procent van haar iCoach-deelnemers van het roken afhelpt.

In de Europese Unie leidt het gebruik van tabak ieder jaar tot het vroegtijdig overlijden van 700.000 mensen. Tabaksgebruik is daarmee de grootste veroorzaker van vermijdbare sterfgevallen¹. De Europese Commissie bestrijdt dit probleem met een zeer uitgebreid tabakscontrolebeleid bestaande uit wetgeving, hulp aan lidstaten en bewustwordingscampagnes.

Na de eerdere campagnes ‘Feel free to say no’ en ‘Help: For a life without tobacco’ lanceerde de EC in 2011 de campagne ‘Ex-rokers zijn niet te stoppen’. In tegenstelling tot traditionele campagnes focust ‘Ex-rokers zijn niet te stoppen’ niet op de negatieve effecten van roken, maar juist op de voordelen van een rookvrij leven en op de inspirerende prestaties van ex-rokers. De campagne richt zich op de bijna 28 miljoen rokende Europeanen tussen de 25 en de 34 jaar en benadrukt dat het worden van een ‘ex-roker’ niet alleen het einde van een oude gewoonte betekent, maar juist ook het begin van een nieuw leven.

iCoach
‘Ex-rokers zijn niet te stoppen’ streeft er niet alleen naar om rokers te motiveren om te stoppen, maar – zeer belangrijk – biedt hen ook praktische hulp via de iCoach. Deze online gezondheidstool analyseert de rookgewoonten van deelnemers en voorziet hen constant van advies op maat. Via een dagboek, tests en rapporten geeft iCoach gebruikers inzicht in hun eigen progressie en extra advies om hen gemotiveerd te houden en voor altijd te stoppen met roken. De iCoach is gratis online beschikbaar in 23 talen en ook als App te downloaden.

Inmiddels hebben al meer dan 380.000 Europeanen zich geregistreerd voor iCoach, waaronder bijna 9.000 Nederlanders. De resultaten zijn verbazingwekkend: meer dan 37 procent van de Europeanen die met het programma beginnen, stopt met roken.

Op vrijdag 31 mei is de campagne ‘Ex-rokers zijn niet te stoppen’ ter gelegenheid van World No Tobacco Day aanwezig op het Leidseplein in Amsterdam om rokers op weg te helpen naar een rookvrij leven.

¹ European Commission. Special Eurobarometer 332 / Wave 72.3 – TNS Opinion & Social, May 2010.


Ook onder de aandacht komen? Neem contact met ons op.
AkzoNobel logo
Avontuur logo
Ex-smokers logo
De Wakkere Muis logo
Lexa.nl logo
Mountain Media logo
Nuon logo
Peugeot logo
Staples logo
Studentalent logo
Technogym logo