Repareerbaarheid smartphones moet op agenda

September 2013, Maussen Communications & Public Relations
In september hebben de grote smartphonefabrikanten hun nieuwste modellen weer aan de internationale pers en het grote publiek getoond. Als vanouds is er grote aandacht voor technische specificaties en toekomstige toepassingen, maar over de mogelijkheden om smartphones te repareren bij een defect of schade blijft het opvallend stil. Teleurstellend, zo stellen The Fixables, want steeds meer smartphonebezitters komen hierdoor achteraf voor nare verrassingen te staan.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat bijna 60 procent van de gebruikers zijn smartphone minimaal een keer per uur checkt, ook tijdens het autorijden (24%) of op het toilet (39%). Onder jongeren zijn deze percentages nog veel hoger*. Door dit intensieve gebruik bestaat er een groot risico op val- of waterschade en slijtage. Een toenemend aantal smartphonebezitters moet zijn telefoon op een goed moment laten repareren.

René Smit en Ferry Timmer van The Fixables: “Als mensen een toestel aanschaffen zijn ze met name gefixeerd op merk, design en gebruikservaring. Daar betalen ze soms wel zes-, zeven- of achthonderd euro voor. Of een toestel bij schade goed te repareren is, wordt nauwelijks overwogen omdat consumenten hier door niemand op worden gewezen. Wij roepen recensenten en journalisten daarom op om de ‘repairability scores’ van bijvoorbeeld iFixit.com mee te nemen in hun oordeel, zodat de consument een beter geïnformeerde keuze kan maken. Wij nodigen hen ook van harte uit om in ons reparatielab met eigen ogen te zien waarom een goede recensie de ‘repareerbaarheid’ niet buiten beschouwing mag laten.”

Door consumenten via de media beter te informeren over de repareerbaarheid van hun smartphone, hopen The Fixables ook ontwerpers van smartphones uit te dagen om repareerbaarheid nadrukkelijker mee te nemen in hun design. The Fixables: “Een consument mag van een smartphone verwachten dat deze makkelijk drie of vier jaar functioneert, maar sommige toestellen moeten wij al ‘total loss’ verklaren bij een simpel defect als een niet werkende microfoon of gebroken glasplaat. Dat is natuurlijk belachelijk en past niet meer in een tijd waarin duurzaamheid ook voor smartphonefabrikanten steeds belangrijker wordt.”

* Harris Interactie in opdracht van Lookout. Mei 2012. Mobile Mindset Study. N= 2.097. http://bit.ly/U0ydsz


Lees meer persberichten in de The Fixables pressroom.

Maussen Communications & Public Relations is gevestigd in Amsterdam en onderdeel van de Dutch PR Group. Ook onder de aandacht komen? Neem contact met ons op.
AkzoNobel logo
Avontuur logo
Ex-smokers logo
De Wakkere Muis logo
Lexa.nl logo
Mountain Media logo
Nuon logo
Peugeot logo
Staples logo
Studentalent logo
Technogym logo