Hetty Verolme wordt herenigd met door haar geredde kinderen uit Bergen-Belsen


30 maart
Weerzien op 19 april in de Nieuwe Kerk te Amsterdam

De 84-jarige Hetty Verolme is één van de laatste overlevenden van het concentratiekamp Bergen-Belsen. Hetty Werkendam is nog maar een meisje als zij samen met haar ouders en haar broertjes naar Bergen-Belsen wordt gedeporteerd. Als oudste in de kinderbarak zorgt Hetty voor zo'n veertig kinderen. Zonder Hetty hadden zij de Holocaust niet overleefd. Hetty beschrijft haar aangrijpende verhaal in het boek 'De kleine moeder van Bergen-Belsen'. Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Bergen-Belsen is bevrijd en Hetty Verolme komt uit Australië terug naar Nederland om de herdenking persoonlijk bij te wonen. Ook is Hetty vastbesloten om de kinderen uit Bergen-Belsen weer te zien. Het weerzien vindt plaats op 19 april in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Publicerende pers is welkom.

"Het was inmiddels aardedonker in de garage, met alleen een zwak straaltje maanlicht dat door de open deur naar binnen drong. Niemand kwam naar ons toe, en wij kropen dichter bij elkaar, hopeloos en verloren. [...] De kinderen hielden niet op met schreeuwen. Het lawaai was oorverdovend. Dit was geen gewoon huilen of gillen meer. Het was de pure klank van wanhoop. We waren binnen twee dagen onze vaders en moeders kwijtgeraakt, en nu we urenlang aan ons lot overgelaten werden in de garage, hadden we het idee dat de wereld ons volkomen vergeten was," schrijft Hetty Verolme in haar boek.

Als oudste van de kinderbarak zorgt de 13-jarige Hetty voor alle veertig kinderen. Ze voedt de baby's met een papje van oud brood en water, troost de bange kinderen en vertelt hen verhaaltjes om hun uitzichtloze situatie even te vergeten. In 1945 bevrijden de Engelsen kamp Bergen-Belsen en in tegenstelling tot 30.000 anderen overleven de meeste kinderen. Na de oorlog emigreert Hetty vanuit Amsterdam naar Australië en daar besteedt zij de laatste jaren van haar leven aan het onderwijzen over de Holocaust. Hetty Verolme is ondanks haar hoge leeftijd vastbesloten haar verhaal te delen.

Op zondag 19 april van 11.00 tot 13.30 uur vindt het weerzien tussen Hetty en de kinderen van Bergen-Belsen plaats in de Eggertzaal op de eerste verdieping van de Nieuwe Kerk op De Dam te Amsterdam (bereikbaar via 't Nieuwe Kafé, Eggertstraat 8, 1012 NN Amsterdam). Publicerende pers kan zich aanmelden bij Wencke Fassbender. Het aantal plaatsen is beperkt.

AkzoNobel logo
Avontuur logo
Ex-smokers logo
De Wakkere Muis logo
Lexa.nl logo
Mountain Media logo
Nuon logo
Peugeot logo
Staples logo
Studentalent logo
Technogym logo