Strijd over zorgverdeling na echtscheiding neemt toe

11 september 2015
Zolang de hulpverlening voor kinderen van gescheiden ouders niet beter gestroomlijnd wordt en eerder in het proces wordt ingezet, blijven kinderen de dupe van de echtscheiding van hun ouders. Niet alleen maatschappelijke werkers, psychologen en coaches moeten de krachten bundelen, ook advocaten dienen meer oog te hebben voor het belang van de kinderen. Ook rechters kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een goed scheidingsproces en het voorkomen van vechtscheidingen. Dit stelt Carla Smeets, partner van SmeetsGijbels, die een oproep vanuit het hart doet aan allen die beroepsmatig met echtscheiding te maken hebben. De maat is vol.

Vandaag is de Dag van de Scheiding, een dag die noodzakelijkerwijs door de vFAS (vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators) in het leven is geroepen. Tijdens hun jaarcongres, welke gisteren plaatsvond, presenteerde de vFAS nieuwe cijfers en die liegen er niet om. Er is een explosieve stijging van het aantal vechtscheidingen. Carla Smeets van SmeetsGijbels nam tijdens het congres een duidelijke stelling in: scheiden kan zonder vechten, mits maatschappelijke werkers, psychologen, coaches, advocaten en rechters beter samenwerken.

Ondanks goede initiatieven, zoals het aanstellen van een bijzondere curator als vertegenwoordiger van het kind, zijn de problemen met vechtscheidingen nog niet opgelost. Integendeel, kinderen lijken steeds vaker de dupe te worden van een vechtscheiding. In de hartverscheurende open brief aan gescheiden ouders met een eindexamenkandidaat, verwoorden de kinderen hun angsten. Hoe moet dat nu met het elkaar feliciteren, bij wie gaan onze broers en zussen zitten en willen ze wel samen op de foto? De stem en het belang van het kind zijn nog steeds onvoldoende gewaarborgd in het proces.

In de aardbeving van emoties, waarin ook het kind zichtbaar lijdt, blijkt het vaak onmogelijk om op welwillende en positieve manier de ander tegemoet te treden, om samen de gevolgen van de echtscheiding te regelen. Ouders en kind worden al naar gelang bijgestaan door maatschappelijke werkers, psychologen en coaches. Echter, dit blijkt onvoldoende. Voor advocaten en rechters is ook een belangrijke rol weggelegd; Carla Smeets legt een deel van de verantwoordelijkheid bij haar eigen beroepsgroep. Zo dienen advocaten zich niet te verschuilen achter een Gedragsregel 5, welke beschrijft dat elke advocaat het belang van zijn eigen cliƫnt voorop stelt, maar zich bewust te zijn van de maatschappelijke taak, die zij hebben. Ook de wijze van begeleiding door de rechter kan een belangrijke bijdrage leveren aan een goed scheidingsproces en het voorkomen van een vechtscheiding, waarbij het kind dikwijls als middel of als doel wordt gebruikt. De huidige gerechtelijke procedures zijn te versnipperd en er zijn te veel verschillende rechters bij betrokken, waardoor de verantwoordelijkheid wordt gedeeld. Wie denkt er dan nog aan onze kinderen?

Carla Smeets verzoekt dan ook dringend tot een stroomlijning van onze hulpverlening, waarbij ook de advocaten en rechters hun verantwoordelijkheid nemen. Het scheidingsproces moet verbeterd worden, met aandacht voor kinderen als hoogste prioriteit. Constructief samenwerken is het sleutelwoord, dat de deur naar vechtscheidingen voor goed op slot doet.
AkzoNobel logo
Avontuur logo
Ex-smokers logo
De Wakkere Muis logo
Lexa.nl logo
Mountain Media logo
Nuon logo
Peugeot logo
Staples logo
Studentalent logo
Technogym logo