De nadelen van budget mobiele telefoons​

2 november 2015
Eens in de twee jaar is het zover; je mag weer een nieuw telefoonabonnement afsluiten. Het vergelijken van toestellen en abonnementen begint, zowel bij het afsluiten van een nieuw abonnement met bijbehorend toestel als bij het kopen van een losse mobiele telefoon. Je hebt de keuze uit twee segmenten binnen de mobiele telefonie: een low-end toestel van minder dan € 200 of een high-end toestel van meer dan € 400. Wat is wijsheid? Consumenten ervaren dit meestal als een lastige keuze, maar voor het telefoniemerk is de keuze tussen het aanbieden van low- en high-end toestellen minstens zo moeilijk.

Kwaliteit boven kwantiteit voor smartphonefabrikant
Het aanbod van beide segmenten op de Nederlandse markt is de afgelopen jaren flink gegroeid. Toch lijkt er een eind te komen aan het groeiende aantal low-end toestellen. Zo heeft Samsung afgelopen maand aangekondigd om geen low-end toestellen meer aan te bieden, omdat het imago eronder lijdt. Volgens recent onderzoek van Multiscope is Samsung met 43% marktaandeel nog altijd de marktleider binnen Nederland. Toch verlegt Samsung de focus van kwantiteit naar kwaliteit. Het imago van Samsung is de afgelopen jaren verslechterd ten opzichte van de grootste concurrent Apple (25% marktaandeel). Apple heeft wel de focus gehouden op kwaliteit en high-end toestellen. Forbes indexeerde de merkwaarde van Apple op meer dan 145 miljard dollar, terwijl de waarde van het merk Samsung ‘slechts’ 37,9 miljard dollar bedraagt.

Top 5 nadelen voor consumenten
Ook zitten er voor de consument een aantal risico’s aan de goedkopere low-end telefoons. Gebaseerd op de ervaring uit haar smartphone reparatieservice, identificeert The Fixables een top 5 gevaren van low-end telefoons.

1. Er zijn vaak geen onderdelen te verkrijgen voor Low-End toestellen.
2. Het verliezen van data doordat er geen reparatie kan worden gedaan. Denk aan foto’s en telefoonnummers.
3. De reparatie is net zo duur of bijna even duur als een nieuw toestel.
4. Toch doorbetalen voor het toestel omdat het met een abonnement wordt afbetaald.
5. Data niet kunnen overzetten naar een ander toestel vanwege het ontbreken van een (Cloud-) back-up.
AkzoNobel logo
Avontuur logo
Ex-smokers logo
De Wakkere Muis logo
Lexa.nl logo
Mountain Media logo
Nuon logo
Peugeot logo
Staples logo
Studentalent logo
Technogym logo