Een driehoeksverhouding.

Er zijn veel vormen van driehoeksverhoudingen. Veelal gaat het om iemand die een relatie heeft en er toch voor kiest om er nog een andere relatie er bij te nemen. Veelal is die keuze in het begin niet zo bewust genomen. Na een keer vreemd gegaan te zijn besluit , meestal een man,  om nog eens terug te gaan naar zijn one-night stand.  In deze blog probeer ik antwoord te vinden, waarom mannen dat doen. Het is een te groot onderwerp voor een blog. Ik focus mij op een argument in de start van een driehoeksverhouding.

Wat is de goede reden om een driehoeksverhouding aan te gaan?

Het is vaak niet 1 reden waarom een man kiest voor een buitenechtelijke relatie. Mannen benoemen regelmatig dat het niet zo’n bewuste keuze was. Dat ze er in zijn gegleden of door de minnares binnen zijn gehengeld. Ik ben hier niet helemaal mee eens. Veelal hebben mannen een minder rationele afweging gemaakt en zijn ze op een gevoel af gegaan. Iets wat ze al lange tijd niet meer hadden gedaan. “Het voelde gewoon goed”

Waar is het gezonde verstand?

Als het gezonde verstand leidend was geweest waren zij het avontuur zeer waarschijnlijk nooit aangegaan. Wat maakt het dan dat deze soms zeer intelligente mannen zo ineens hun gevoel achter na gaan. Dit zijn de meest gehoorde argumenten?
1              Het leidt enorm goed af van de spanningen thuis.
2              Ik word wel gewaardeerd door mijn minnares om wie ik ben.
3              Ik ben nu niet meer ene burgerlijk mannetje wat ik was. Ik heb avontuur.
4              Thuis cijfer ik mijzelf weg . Bij mijn minnares heb ik tijd voor mijzelf.
5              Ik heb de rollen verdeeld. Thuis ben ik vader. Bij mijn minnares ben ik man.

Rol in driekhoeksverhouding

De meeste argumenten zijn wel vaker  genoemd. Maar die van de rollenverdeling is minder bekend. Waarom zou iemand de rol van vader en minnaar verdelen bij twee vrouwen. Waarom besluit iemand de moeder van zijn kinderen niet meer te zien als minnares?

Ik kom op het volgende wat ik als therapeut  in deze driehoeksverhouding zou willen onderzoeken samen met deze structurele vreemdganger:

  • Is het een weigering om een volgende levensfase in te gaan. Die van verantwoorde ouder en volwassenen. Hoe heeft hij andere overgangen van zijn levensfases doorlopen. Zoals is hij soepel het huis uitgegaan om zelfstandig te gaan wonen.
  • Hoe heeft zijn vader de verandering geaccepteerd samen met zijn moeder? Hoe is dat gebeurd  bij zijn grootouders.?
  • Wat verliest de man als hij alleen vader is.  Waarom is dat zo belangrijk voor hem.
  • Nu zijn vrouw er door de zwangerschap er anders uit ziet. Wat weerhoudt hem om haar aantrekkelijk te vinden. Als de man het duidt als verval. Wat vindt hij daar onaantrekkelijk aan. Dan gaat het mij niet om de flexibiliteit van de huid. Maar hoe de man denkt over ouder worden. Hoe ervaart hij zijn eigen ouder worden. Hoe ervaart hij zijn eigen lijf.

Wat zou u willen weten?

Stel dat u een relatietherapeut zou zijn. Wat zou u willen weten? Wat voor vragen zou u willen stellen?
Ik kijk uit naar uw reactie.
Voor meer informatie zou u ook een boek kunnen lezen. Hoewel ik niet geheel achter de visie sta van de schrijfster , vind ik De duivelsdriehoek van Caroline Roodvoets wel interessant om te lezen.
http://www.bol.com/nl/p/de-duivelsdriehoek/9200000035888938/

Onze site www.maussenfc.com

Over partnerrelatietherapie Amsterdam:http://maussenfc.com/dienstverlening/relatietherapie

Relatietherapeut Edward Koldewijn, Paleisstraat 1, Amsterdam Centrum, Relatietherapie Amsterdam